Den gyllene bron

Av

Inom Yoga brukar man säga att ”andningen är bron mellan det medvetna och det undermedvetna”. Jag har hört flera Yogalärare säga detta, men har av någon outgrundlig anledning aldrig riktigt förstått vad som egentligen menas med det.
Ibland har man också sagt att ”andningen är bron mellan kropp och själ”, vilket i sig inte har sagt mig mycket mer, tills jag vid ett tillfälle läste i en engelsk bok om Yoga att ”Breathing is the bridge between mind and body. Detta hjälpte, eftersom jag då kunde klura ut att kropp och body, hängde ihop, och att mind and själ hängde samman.
Om jag bestämmer mig att hålla andan tills jag dör; även om jag verkligen bestämmer mig, kommer min kropp inte att tillåta det. Mitt autonoma nervsystem (som sköts av mitt undermedvetna), kommer att gå in, ta över kommandot över ”min” andning och tvinga mig att andas mot min ”fria” vilja.
Å andra sidan kan jag, när jag märker att jag är för spänd och för stressad, till den milda graden att jag har glömt att andas, medvetet (frivilligt) bestämma mig för att ta ett djupt andetag och slappna av.
Om vi betraktar vår andning som en bro, så befinner sig den ena sidan av ”bron” hos kroppen och det undermedvetna, medan andra sidan av bron befinner sig hos vår fria vilja. Detta ger oss fantastiska möjligheter till självstyre och självkontroll.
Vi kan inte medvetet styra sådana kroppsliga funktioner som till exempel vårt blodtryck och vår hjärtfrekvens. De sköts som vi redan har konstaterat av vårt autonoma nervsystem. Autonom betyder självständig, självstyrande, oberoende av vår medvetna vilja. Men, och det är ett viktigt men, vi kan genom vår andning indirekt påverka dessa funktioner så att vi både kan lugna ner oss och samla oss när vi känner oss stressade och ”gaska upp oss” när vi behöver tillgång till ”turbo energi”.
Mer om detta imorgon!
Ha en fortsatt trevlig lördagskväll! J