Perfektionens brister

Av

Perfektion är en illusion; en föreställning, ett hjärnspöke. Att sträva efter att vara perfekt är samma som att sträva efter att vara felfri och att leva i en felfri värld. Människan vill att hon själv, alla andra och världen ska fungera enligt sina önskemål och förväntningar. En sådan strävan skapar mycket lidande både för en själv och andra.
Att vilja vara felfri innebär i praktiken att vi inte vill se de brister som finns, vi strävar efter att tvinga verkligheten att sammanfalla med våra önskemål. Därför lever perfektionister i en konstant rädsla att deras brister ska avslöjas och komma fram. De försöker även tvinga sin omgivning till vad de själva tycker är ett perfekt beteende.
Dessa ständiga krav och denna kritiska hållning kostar enorma mängder energi. Relationerna utsätts för en hög prövning, samarbetsförmågan minskar och stressnivån ökar. Denna höga spänningsnivå hämmar perfektionisternas prestationsförmåga och skapar på det sättet en ond cirkel.
När vi inte vill möta våra brister har vi en tendens att beskylla andra för våra misslyckanden. Att bli arg på andra ”hjälper oss” med att slippa kontakten med oss själva, eftersom det håller oss emotionellt och mentalt upptagna. Så länge vi beskyller andra slipper vi själva ta ansvar.
Det är bara det att vi aldrig kan utveckla vårt självförtroende på det sättet.
Ibland räcker vi helt enkelt inte till, hur bra vi än är, eller hur bra vi än tror att vi är. Trots alla våra talanger, vår disciplin och våra erfarenheter tvingas vi inse att det vi har ibland inte räcker till. Saker och ting går emot oss trots att vi gör vårt bästa. Det enda sättet att ta sig igenom dessa perioder är att acceptera att verkligheten är som den är och fortsätta kämpa efter vår bästa förmåga.
Att tro på sig själv handlar om att tro på sin envishet att vi kommer att fortsätta sträva efter våra mål hur mycket vi än tvivlar, hur rädda vi än är och hur dåligt det än går!
Du behöver inte vara fri från brister! Du behöver bara vara beslutsam och ihärdig i din kamp att förverkliga det du älskar och brinner för!
Låt oss lämna det perfekta åt Gud (det övermänskliga och övernaturliga) och istället ägna oss åt att vara de bästa människor vi kan bli, trots att vi aldrig någonsin kommer att vara perfekta.
Till alla er som tror att ni är mer än andra människor och därför har rätt att kräva perfektion från er och eran omgivning kan jag varmt rekommendera ett enkelt ”perfektionstest”.
Om ni har ett badkar hemma se till att fylla det med vatten tills det är ca 20 cm djupt. On ni inte har badkar, går det lika bra med en vanlig balja. Sedan är det bara att ta av sig strumporna och kliva in.
Om dina fötter nuddar botten, är du precis som de flesta av oss andra; mänsklig med alla mänskliga brister och rikedomar.
Om du inte bottnar, utan flyter på vattenytan istället, är du nog mer än bara en människa. Då har du all rätt att kräva perfektion och inte nöja dig med mindre!