Plikten framför allt

Av

Gustaf VI

 

Ordet valspråk betyder per definition ”en kort kärnfull mening som uttrycker en grundtanke hos någon person eller grupp”.

Och ”Plikten framför allt” var Gustaf VI Adolfs valspråk.

Jag måste erkänna att jag finner grundtanken i detta valspråk mer och mer tilltalande för varje dag.

Så fort vi sätter oss ner för att öva mindfulness, kommer det massor med störande tankar, känslor och fysiska impulser. Plötsligt börjar jag störa mig på ungarna som skriker när de leker ute på gården eller på grannen som spelar musik på lite för hög volym. Jag blir också medveten om att jag sitter ganska obekvämt i stolen och att jag känner mig rätt så törstig och skulle behöva dricka ett glas vatten… Tusen olika distraktioner konkurrerar om min uppmärksamhet och stör min ursprungliga intention att enbart hålla fokus på min andning.

Min uppgift är att, i ett tillstånd av avspänd koncentration, notera alla dessa distraktioner som kommer och låta de passera, för att sedan vänligt, men bestämt rikta min uppmärksamhet tillbaka till andningen. Denna process kan behöva upprepas hundratals gånger under en fem – tiominuters period av meditation.

Detta hjälper oss att i vår vardag kunna fokusera på det som är relevant i sammanhanget och strunta i allting annat. Bara fokusera på uppgiften som vi har framför oss just nu och sluta tänka på framtiden, eller vem har sårat mina känslor, eller att någon är ”dum i huvudet” eller orättvis. Bara ge ett hundra procent av min fokus till det som jag gör, där jag är. Och när jag märker att jag blivit distraherad, vänligt men bestämt rikta tillbaka min uppmärksamhet på uppgiften.

Kan ni föreställa er vilket samhälle vi skulle kunna bygga upp tillsammans när fler av oss har övat upp denna färdighet?

När vi sätter vår uppgift framför vårt ego?

Och vilken tillit vi skulle känt till varandra?