”Too many minds”

Av

I filmen ”Den siste samurajen” (”Last Samurai”) åker Tom Cruise på storstryk när han sparrar mot sin lärare, en skicklig svärdsmästare. Han får feedback att han har ”too many minds”. Att hans sinne är för splittrat eftersom han istället för att enbart fokusera på själva fäktningen låter sig distraheras av åskådarna och deras eventuella åsikter, av att tänka på sin motståndare och på sitt tekniska utförande.
”You must have no mind” får ”Tompa” höra från sina lärare.
”Divide et impera” – söndra och härska! lyder det gamla ordspråket. När vårt sinne, vårt fokus, är splittrat, kan vi aldrig utnyttja vår fulla kapacitet. Det som oftast leder till att vårt fokus splittras och att vi går runt med ”too many minds” är att vi bryr oss för mycket om våra tankar och känslor.
Därför brukar de som har mig som mental tränare öva sig i att tänka med kroppen. Det innebär att tillåta våra tankar och känslor vara som de är, oavsett om de är positiva eller negativa. Vi låter de vara och gång på gång riktar vårt fokus på den fysiska erfarenheten av det vi gör. Vi tränar oss med andra ord i att enbart förnimma (uppfatta, uppleva), utan att fastna i om vi gillar det vi upplever eller inte.
Under de senaste månaderna har detta varit huvudinriktningen i mitt arbete med ”Stavanger Svömme Club” (SSC). Och resultaten talar sitt tydliga språk. På NM (Det Norska Mästerskapet) i kortbana (simning) som ägde rum i slutet av förra veckan; var SSC den klubb som tog flest medaljer.
Ungdomarna imponerade verkligen både med sin attityd och sin fighting spirit. Den som dock gjorde en prestation som knappt är av denna värld är Ida Marko-Varga. (internt känd som ANIMAL! 😉
Så här beskrivs Idas insats av hennes tränare Sebastian:
”Vad skriver man här då? 6 individuella Guld och 5 individuella Silver, 3 guld och 1 brons i stafett. TOTALT 9 guld 5 silver och 1 brons. Ida genomförde ett helt magnifikt NM som också var en betydlig förbättring från NM i Bärum både fysiskt och mentalt. Bäst insats var det självklart under stafetterna. Om jag inte räknat fel så var det ca 27 lopp under 4 dagar för Ida, trots detta levererade hon i varje stafett. Dock vill jag nämna Söndagens insats. Först ut på final passet var 4×50 frisim där Ida simmar snabbare än någonsin innan på 3:e etappen med mycket fina 24.64. Några få minuter senare simmar hon 200m fjärilsim på stabila 2.12.38. Några få minuter senare hoppar Ida i och simmar 100m frisim och på helgens sista lopp presterar hon en av sina bästa 100m frisimslopp hon någonsin har gjort. Med tiden 54.50 tar Ida sitt 6:e individuella guld och avslutar helgen på topp!”
Jag vill bara passa på och tacka Ida för att jag har fått chansen att LIVE -bevittna en sådan uppvisning av Fokus och Vilja! Vem har sagt att samurajernas tid är förbi!? DE LEVER MITT IBLAND OSS OCH SER UT SOM EN SÖT TJEJ PÅ 63 kg! J          
Resultater fra NM Kortbane 2012
Medaljeopptelling:
Plass
Klubb
Gull
Sølv
Bronse
1
Stavanger SC
10
8
2
2
Bergens SC
9
8
5
3
Bergensvømmerne
8
4
7
4
Bærumsvømmerne
4
5
5
5
Asker SK
4
1
3
6
Lambertseter SK
3
4
6
7
Madla SK
2
7
6
8
Aalesund SLK
2
3
0
9
Bjerkvik SK
2
1
1
10
Lørenskog/Rælingen
2
0
6
11
Tønsberg SK
0
2
0
12
Drammen SK
0
1
1
13
IL Varg
0
1
0
Mandal SK
0
1
0
15
Sarpsborg IL
0
0
1
Bergens SLK
0
0
1
Harstad SK
0
0
1
Kongstensvømmerne
0
0
1