Budo Mental Training

Om igor

Sedan 2007 har jag arbetat professionellt som mental tränare och pedagogisk konsult. Jag har hittills inte träffat på en enda brist, problem eller svaghet hos mina klienter som jag själv inte har brottats med. Detta gör att vi kan mötas naturligt, utan dömande och med en inställning av ödmjukhet, samarbete och medkänsla.
 Denna relation av öppenhet och tillit gör att du kan våga vara ärlig med mig, vilket är grunden för hela vårt samarbete.

Fysisk styrka definieras som kroppens förmåga att fungera under fysisk belastning. Ju tyngre belastning vi klarar av att hantera desto starkare är vi. Jag förhåller mig på samma sätt till den mentala styrkan. Ju högre grad av mental belastning vi orkar hantera med bibehållen balans och självkontroll, desto starkare är vi mentalt.

Både fysisk och mental styrka tränas upp genom regelbunden, långsiktig och systematisk träning.

Genom Budo Mental Training ökar din självkännedom och din förmåga att hantera starka känslor som ilska, rädsla och negativitet. Du kommer att utveckla din förmåga att behålla fokus under press genom tre basfärdigheter: Spänningskontroll, Andningskontroll och Uppmärksamhetskontroll. Dina möjligheter att göra bra ifrån dig kommer att öka i proportion till friheten från din rädsla att förlora.

Vi gör täta avstämningar och följer upp träningen tillsammans så att din mentala träning blir en självklar och integrerad del av din vardag, både på och utanför din specifika prestationsaréna. Principerna fungerar som bäst när vi inte längre behöver tänka på dem, när de ”sitter i ryggmärgen”.

Mitt och Igors samarbete började för 8 år sedan. Igors hjälp har vart ovärderlig för mig. När vi startade vårt samarbete så var jag en kille som hade stora ambitioner men som inte visste hur jag skulle få ut min fulla kapacitet på isen. Igor förklarade tidigt att det är den mentala träningen som kommer göra skillnad. Jag tränar fortfarande varje dag med Igors träningsverktyg för jag känner att mitt fokus blir mycket skarpare och jag får ut mer på träning och match. Även i vardagen så har det hjälpt mig, jag känner mig mer avslappnad och fokuserad.

Igor är en av de bästa mentala tränarna, och ännu bättre människa. Hans kunskap och engagemang är världsklass. Jag rekommenderar Igor starkt.

Pierre Engvall

Professionell ishockeyspelare, New York Islanders

Jag och min manager Rickard pratade mycket om det mentala inom racing och hur viktigt det är, speciellt ju högre man går upp i klasserna som Formel 3 och Formel 1. Min manager delade med sig av hans egna erfarenheter när han körde racing och hur han jobbade med det mentala och jag fick lite tips och ett hum om det. Men jag ville veta mer. För att få ut sitt 100% bästa på racingbanan är det mentala en stor del av det. Jag kände att det ibland fattades en pusselbit. Med hjälp av Igors träning har jag lärt mig hitta den pusselbiten mycket lättare än tidigare.
Numera känner jag att jag kan fokusera bättre och komma in i mitt flow. Tack vare den inledande del av vårt träningsupplägg har jag numera bättre kontroll över mina känslor när jag tävlar. Jag har också utvecklat mer självförtroende och motivation i mitt arbete.

Jag rekommenderar Igor starkt. Han är jättetrevlig och proffsig samtidigt. Tidigare hade jag ett hum om vad mental träning handlar om men jag har lärt mig så otroligt mycket mer under vårt samarbete och jag ser fram emot att lära mig ännu mer i framtiden.

Dino Beganovic

Racerförare, 2024 Winner of Formula 3 Australian Grand Prix, 2023 6th, FIA Formula 3 Championship, 2022 1st, Formula Regional European Championship, 2020 3rd, F4 Italian Championship, 2019 1st, Swedish Championship – OK, 1st, Italian Championship – OK, 2nd, WSK Euro Series

Vi har snart arbetat med Igor sedan ett år tillbaka och jag måste si att jag er veldigt imponerad av Igor sin kunnskap och hans engagemang. Igor har en otrolig førmåga att gøra saker och ting enkelt før alla att førstå. Han er veldigt fokuserad och gott førberedd infør varje møte. Han har en otroligt god følelse før mennesker hur de fungerar och vad de behøver. Igor har en ærlig approach då det gæller att arbeta med och hjelpe mennesker. Det som jag tycker mest om hos honom er hans uppriktighet i varje situation. Det han sier står han också før, och dette finner man i dagens samhælle veldigt lite av. Jag kan bara varmt rekommendera honom vidare som coach och mental trener. Jag hoppas att vårt samarbete kan fortsette under lengre tid.

Mats Fergusson

Sportchef, Stavanger Tennisklubb

Igor är den personen som förstått min ovetskap om skillnaden mellan ”fighting” och thaiboxnings tekniker. Hur viktigt självförtroende/självkänsla är. Vad som pågår i huvudet när man står i stridens hetta. Hur man kontrollerar det etc. Kan säga i stora drag att Igor har hjälpt mig att se fighting för vad det är! Många olika känslor! Idag när jag har fått mycket erfarenhet inom just fighting, kan jag blicka tillbaka på saker som han har sagt och lärt ut och kan relatera till det på annat sätt.

Samuel Bark

Swedish champion 67kg, 
WBC international champion 66,8kg, Alpha man tournament champion 65kg, prestige champion 67kg

Jag kom ifrån en tuff säsong som var kantad av skador och ingeting gick som jag ville. Min mamma gav mig boken Stark på insidan och jag sträckte läste den. Efter sista sidan hörde jag av mig till Igor!

Innan vi inledde vårt samarbete hade jag en hög spänning i kroppen mer eller mindre hela tiden. Jag lät mina känslor styra över allt, tog in allt runt omkring vilket skapade en inre stress då jag alltid ville göra mest och värst träningsmässigt. Det var många måsten och en stark vilja att åka snabbt, men desto mer jag ville och desto fler måste desto spändare åkning och sämre åkte jag.

Efter några månader tillsammans har jag aldrig varit så pigg under en försäsong, då jag har mer energi och riktar den mot rätt saker. Jag är avslappnad och trygg i min plan fram mot att bli världens bästa Moa och längdskidåkare. Jag låter inte längre mina känslor styra alla mina beslut och mitt ego får inte förtur i besluten. Mina axlar har droppat ner till fötterna, ja kanske lite överdrivet, men det känns som det och jag åker betydligt mer avslappnat vilket har gjort enorma framsteg i min teknik. Framförallt har längdskidor, tävling som träning, ALDRIG varit så roligt som nu. TACK!

Moa Lundgren

U23 VM guld och silver, JVM guld, ungdoms OS guld, del av svenska skidlandslaget

Om man som musiker eller sångare strävar efter musikalisk frihet och äkta uttryck, är det en förutsättning att kunna ha ett skärpt, flexibelt sinne i kombination med en avspänd kropp, då det krävs teknisk virtuositet och musikaliskt uttryck på samma gång. Att balansera detta är lättare sagt än gjort och det är oerhört lätt att fastna i någon detalj som inte känns eller låter bra. Andningen är central både hos sångare och instrumentalister, och pauserna mellan fraserna lika viktig som musiken själv. Om jag har en lugn, låg och avspänd andning och fokuserat kan behålla den och snabbt återställa den är det mycket större sannolikhet att jag kan sjunga med balanserad teknik, sann inlevelse, mod och frihet. Vare sig det gäller ett övningspass, provsjungning eller föreställning.

Jag sökte en mental tränare bortom positivt tänkande och quick-fix – strategier och Igor har på alla sätt överträffat mina förväntningar.

Karolina Storm

Operasångerska

Anledningen till varför jag inledde samarbetet var nyfikenheten till mental träning, jag hade snuddat vid det vid ett par tillfällen men visste inte riktigt vad det var. Det var något jag kunde förbättra, något som kunde göra min väg mot världseliten bättre!
Jag kan absolut rekommendera Igor till andra. Jag har lärt mig att vara mer förberedd inför träningen, att kunna jobba på tekniska saker utanför träningen. Det har även gett mig olika sätt att kunna koppla av på och hitta ett lugn emellan träningspassen.

Igor är väldigt kunnig om sport och livet. Anlitar man Igor får man en person som hjälper dig att utveckla och förstå mental träning men också som finns där och ger dig råd när det är tuffare.

Wictor Petersson

2019 VM 19 plats, 2021 OS deltagare, 2022 12a på IEM, Svensk Mästare 2019, 2020, 2021, Svensk Mästare inomhus 2019, 2020, 2021.

Samtal och träning med Igor har varit ovärdeligt för mig i mitt yrke som violinist. Att få verktyg att långsamt slipa mitt sinne mot det fokus jag önskar och behöver är för mig nödvändigt. Mental träning är en konst som jag ser fram emot att förädla livet ut i min strävan att ständigt utvecklas som musiker och människa.

Klara Hellgren

Violinist

Jag kände till Igor sedan en utbildning där han medverkade som instruktör för cirka åtta år sedan. Efter det läste jag de böcker han författat, lyssnade på poddar där han medverkade och såg klipp från idrottsutbildare etc. Jag fastnade för Igors F A S, att öva, och den vitala pyramiden bland mycket annat.

Jag avslutade min egen idrottskarriär 2010 men ville ha alla vettigheter Igor lärde ut på min fortsatta väg som tränare samt som privatperson inte minst. När jag utmanades på det personliga planet visste jag att det skulle hjälpa mig att kontakta Igor för en mer direkt stöttning. Och vilken stöttning sedan.
Igor är genuin! Varm! Engagerad! Kompetent! Och ”där”- närvarande och tillgänglig!

Kontakten med Igor har gett mig en rutin på att öva kontinuerligt. Perspektiv. En mjukare inställning till mental träning. Igor är en person som värnar om ditt välmående.

Jag rekommenderar Igor, tveklöst!
Kontakten är kortsiktigt givande och långsiktigt ändamålsenlig.

Carina Jonsson

Socialpedagog, 10 x Svensk Mästare i bordtennis, VM: 2003 Paris, 2004 Doha, 2005 Shanghai, 2006 Bremen, 2007 Zagreb, 2008 Guangzhou. mm.

Som ständigt nyfiken och sökare av ny kunskap har det varit spännande och väldigt lärorikt att öppna nya dörrar i ämnet mental träning. Det har gett mig nya viktiga verktyg vid både sceniska framträdanden, och inlärningsprocesser, med hjälp av Igor Ardoris. Att ständigt utvecklas är något jag strävar efter, både som musiker och lärare vilket gör det självklart att rekommendera Igor till alla pedagogiska sammanhang med sitt stora kunnande, sitt engagemang och sitt seriösa förhållningssätt som mental tränare och coach.

Jag har lyft många olika frågeställningar med Igor och han möter dem så lösningsfokuserat, alltid med samma skärpa, intelligens, humor och generositet.

Helen Sällfors

Konsertpianist, konstnärlig producent och legitimerad musiklärare

I do hereby confirm that Mr. Igor Ardoris has been employed as Mental Coach for the Men´s National Team of the Faroe Islands Football Association since 2020.

Since Mr. Ardoris first joined the FSF in 2020as mental Coach, he has proved to be an excellent staff member – diligent and innovative.
During this period, we have seen a huge development among the players, that have been eager to develop ”the mental skill”, thanks to Mr. Ardoris professionalism.

Following this brief report, I would like to give to Mr,. Ardoris my best reference and recommendation.

Best Regards,

Virgar Hvidbro

General Secretary, FÓTBÓLTSSAMBAND FØROYA

Det som direkt fångade min uppmärksamhet med Igor var hans professionella inställning och attityd till hans uppgift med att jobba tillsammans med Svenska Judoförbundets landslagsprogram. Han kunde ganska omgående sätta sig in i vår situation och vad vi behövde för att ta nästa steg i vår utveckling med våra landslagsaktiva. Igors formulerar och uttrycker sitt budskap och sin kunskap på ett enkelt och effektivt sätt så att alla kan ta till sig av informationen oavsett ålder och tidigare erfarenhet.

Igor har varit mycket uppskattad av alla inom vår verksamhet och ingen har lämnats oberörd av hans information och kunskap, vi ser honom som en naturlig del i utvecklingen av aktiva mot världstoppen i judo.

Robert Eriksson

Landslagschef, Svenska Judoförbundet

Efter en lång mental och fysisk svacka i träning och tävling kontaktade jag Igor för att hitta tillbaka till glädjen i att tävla och för att låsa upp tillgång till maximal prestation från knopp och kropp. Genom många timmar samtal med Igor samt träningsprogrammen har jag hittat en inre miljö som bättre tillåter fysisk återhämtning från träning.

Jag inledde den mentala träningen för att på sikt kunna prestera bättre som atlet men har insett under denna resa att detta kommer hjälpa mig att prestera bättre i livet som helhet. Igor är extremt påläst inom ämnet och har en förmåga att bryta ner och beskriva processer som sker i hjärnan och kroppen när vi utsätts för olika scenarios i livet men också specifikt som atlet.

Pär Bergsman

Europamästare, Hyrox mixed doubles 2022

Som ryttare är det extra viktigt att behålla sitt tålamod och lugn i en pressad situation, för att samarbetet med hästen inte ska påverkas. Som fälttävlansryttare rider jag på hästar som står högt i blod och därmed blir extra känsliga, vilket gör den mentala träningen otroligt viktig.

Efter en period av skador var mitt självförtroende inte på topp och det påverkade både min ridning och mina krav på mig själv att prestera bra och snabbt. Jag kände ganska fort att det var den mentala inställningen som var tvungen att förändras för att förbättra mina resultat. Efter månader av mental träning och stöttning av Igor har jag verkligen hittat lugnet och avspändheten som krävs för ett bra samarbete med mina hästar. Det märks stor skillnad på mina hästars inställning till arbete samtidigt som mina tränare märker stor skillnad på mig, vilket jag ofta får höra.

Jag kommer utan tvivel fortsätta min resa med mental träning och kan inget annat än att rekommendera det samma till andra ryttare. Jag vet att jag inte är ensam om att lägga ner otroligt mycket pengar och tid på träning av våra hästar, när det i själva verket finns så mycket att förbättra hos oss som ryttare. Mental träning är en, men ack så viktig del. Jag tror inte jag behöver säga mycket mer än att jag på min senaste tävling hade bästa resultatet sedan 2011!!

Sofia Persson

Tävlingsrytterska

Efter att ha jobbat med Mindfulness i svåra situationer kan jag se dessa framsteg.
Övningarna har fokuserat mycket på andningen vilket har varit bra eftersom jag känner att det har varit en bra teknik att använda mellan skotten för att hantera och minimera nervositeten, att ta bort tankar som har en negativ effekt på mitt skytte och för att göra så att kroppen känns mer avslappnad.

Genom att vara mer avslappnad, mindre nervös och kunna kontrollera och ta bort negativa tankar har det gett bättre förutsättningar till att ha lättare att koncentrera sig på de saker som är viktiga att lägga fokus på när jag skjuter, så som utförandet.Det har även känts lättare att hitta fokus igen de gånger då jag tappar de. Genom att kontrollera dessa faktorer har utförandet under skjutningarna förbättras vilket även resulterar i fler bra skott.

Sara Hansson

Skytt

I have been working with Igor for a couple of months and I couldnt be more pleased with the development. I have been given tools to help me keep focus on what is most important to maximise my performance and become a better football player. Within this proces I have learnt to be and react calmly in stressful situations where I beforehand had some bad habits when the circumstances had oppurtunities to provoke me.

The reason why this proces has helped me so much is that Igor has the ability to always be able to give you very effective and helpful advice no matter what challenges you may face and also ways for you to work through these obstacles and keep your focus on whats most important. This is definetly something that I would highly recommend for anyone who really wants to take their career to the next level.

Hallur Hansson

Professional football-player and team captain of Faroese Islands National Football Team

Anledning varför jag valde att samarbeta med Igor var att jag ville utveckla mig som person och lära känna mig själv bättre, både inom idrotten men också till vardags. Jag ville lära mig mer om hur jag kunde kontrollera saker och ting med mental styrka. Mitt samarbete och träning har gett mig så mycket, jag har lärt mig att kunna hantera svåra situationer bättre, kunna tänka och reflektera annorlunda samt fått ett lugnare sinne där jag tar mer konkreta beslut vilket hjälper mig inom idrotten.

Självklart rekommenderar jag Igor till andra då jag fått ut otroligt mycket utan vårt arbete tillsammans. Jag har utvecklats och lärt känna mig själv så mycket mer på ett sätt jag skulle rekommendera alla att göra.

Anna Magnusson

professionell golfspelare

Sedan jag började träna mental träning för Igor så har jag har kunnat upptäcka många positiva sidor hos mig själv som jag inte har vetat om tidigare. För mig som är väldigt målinriktad så har det varit avgörande för min framtid att jag träffade Igor, då han genom mental träning fick mig att kunna inse att vägen till målet är minst lika viktig som målet själv. Med hjälp av Igor har jag fått tillbaka glädjen i simningen.

Ida Marko-Varga

Landslagssimmerska, OS i Aten, Beijng och London

I have played professional basketball over 8 seasons and after having one unsuccessful end of a basketball season, something happened and I couldn’t recognize myself anymore. I felt trapped with a lot off different thoughts and feelings that I couldn’t handle, and this effected me on, and even off the court. My mental strength was failing me and I came to the point where I was going to give up everything and I wanted to quit playing basketball – the one thing that I had done throughout almost my whole life. After talking to a friend about this, I was recommended to contact Igor. At first I was skeptical getting help , because I really didn’t see how someone could help me with what I was going through. But I was desperate so I decided to give it a chance. Luckily Igor agreed to work with me even though I was honest about that I really didn’t believe that he could help making me ready to step back out on the court again.

Through out his work he supported me and step by step he made me ready to get back out there. He encouraged me to start playing for a lower ranked team in the highest Swedish league where I wouldn’t have so much pressure. And within a short period of time he helped me to get my confidence back and I even made my personal, and the season record, by scoring 40 points and I had an efficiency of 54 points! Coincidence or not, it doesn’t matter. What matters is that I started to play basketball with love again, and I now feel the joy of the game. In addition to this, I have also learned how to deal with emotions like anxiety and fear and how not to get attached to them. His tools have helped me to stay in the moment, to follow my instincts and also how to stay relaxed and calm in uncomfortable situations. This is something I will carry throughout my whole life!

I strongly recommend Igor to anyone who’s struggling mentally, but also for those who wants to take their game to the next level or just learn the way of the Budo Mental Training. Personally I will always be thankful towards Igor for helping me through one of the toughest periods of my career! Thank you!

Aleksa Solevic

Professionell basketspelare

Med Igor’s workshops och verktyg inom mental träning har vi fått in en ny pusselbit till vår träningsregim. Genom att öva fokus, andning och avspänning presterar man bättre i pressade situationer. Något som är helt avgörande i en boxningsmatch. Genom att rikta fokuset på sin egen prestation och sin tränings- och utvecklingsprocess har boxarna tagit nya kliv i sin utveckling. Igor har även öppnat dörren för visualisering och lärt hur boxarna ska använda sig av föreställningsträning för att se sina lyckade prestationer.

Nu är vi Sveriges Bästa Boxningsklubb, men det är bara början. I takt med utövarnas fortsatta utveckling och fortsatt mental träning vet jag att de kommer att nå nya höjder.

Joel Grandell

Manager, Hammarby IF Boxning

Jag viste att jag behövde mental hjälp men trodde inte på det från början. Min bild av mentalträning var att tänka att man är bäst och att se sig själv vinna. Sånt som man redan hade ångest över, att tävlingar gick åt helvete med dåliga resultat fast man viste att man kunde bättre än så. Jag var arg hela tiden på tävlingar för jag satte hög press på mig själv vilket bara gjorde mig stressad och ofokuserad.

Sen hitta jag Igor och det var en Perfect-match för mig. Igor är en jävligt skön och trevlig snubbe, som förstod allt jag kände och återberättade mina känslor med olika metaforer vilket gjorde att jag kände mig trygg och helt såld på hans mentalträning direkt. Efter mycket träning med Igors hjälp så är det stor skillnad. Det har inte bara hjälpt mig med mitt idrottande utan även i min vardag överlag. Det har hjälp mig att leva i nuet. Må bra varje dag och inte bara när man lyckas. Jag är långt ifrån bra på den mentala biten men det är redan en stor skillnad på focus, mig själv och det jag ska göra redan nu under tävling och träning.

Efter att jag kontakta Igor i slutet på säsong 2018 så avsluta jag året med min livs bästa tävling. Kommer iår (2019) att köra min första säsong med focus på riktigt. Får se vart min resa tar mig men i vilket fall så kommer jag må bättre och veta hur man hanterar motgång som medgång och framförallt ha jävligt kul!

Sebastian Mårtensson

Meriter: SM guld 65cc 2009, Uttagen och kört ”lag EM” för Sverige 2012, 5a totalt Gotland Grand National 2018

Vår kontakt med Igor började med att han och Madeleine Vall kom och höll en föreläsning om mental träning för ett av våra elitlag. 
Därefter köpte föreningen deras gemensamma bok som tränarna i föreningen fick ta del av och några månader senare påbörjade vi vår mentala träning med Igor. På bara några få månader fick över 50 aktiva hjälp med att hantera nervositet och stress genom att lära sig att acceptera känslorna samt hålla fokus. Igor har under denna tid med oss varit otroligt noga med att ta hänsyn till vad just våra cheerleaders behövt jobba på. Han har kombinerat fysiska övningar med föreläsningar, diskussionsövningar och hemuppgifter vilket har visat på otroliga resultat. Aktiva som påverkats negativt av stress har denna säsong kunnat visa ett lugn som då bidragit till bättre prestation. 
Vi är otroligt tacksamma över Igor hårda jobb med oss och rekommenderar honom stort.

Roxanna De Freitas

Sportchef, Twisters Cheer Elite