Blåljusyrken

Blåljusyrke

De flesta människor stöter ibland på stress och obehag i sina dagliga liv.
Vissa måste dock i sitt yrkesutövande dessutom dagligen hantera farliga, kritiska situationer. Till dessa yrkesgrupper hör bland andra poliser, ambulanssjukvårdare, brandmän och väktare.

Igor vägleder oss med stadig hand genom hjärnan och kroppen och lär oss vad som händer vid stress och hur vi kan identifiera tecken på stress innan vi blir dess fånge. På ett konkret och tydligt sätt lär vi oss hur vi kan förbereda oss mentalt inför kritiska högrisksituationer och får verktyg för att bättre hantera dem när de uppstår.

Igor har direkt erfarenhet av högrisksituationer genom att sedan sina tidiga tonår ha tävlat i kampsport på elitnivå, arbetat som dörrvakt i Malmös nattliv, men framför allt, genom upplevelsen av att vara en civil och utsatt ung man mitt i inbördeskriget på Balkan. Dessa erfarenheter har permanent sporrat honom att ägna den största delen av sitt vuxna liv åt att studera, förstå och utveckla kompetensen att hantera det mänskliga psyket under stressande och skrämmande omständigheter.

igor-ambulans

Igor har en sällsynt pedagogisk förmåga i att förmedla, hur vi som fysiska individer kan träna oss i att undvika stress, som annars lätt tar över och styr oss i negativ riktning. Den struktur som Igor använder sig i utbildningssituationen är att han varvar teori och praktiska övningar.
För ambulanspersonalens professionella utveckling ser jag Igors koncept som en betydelsefull del i det systematiska arbetsmiljöarbetet ur ett förebyggande perspektiv. Igor Ardoris blev mycket uppskattad av vår ambulanspersonal på det sätt han förmedlade ämnet stresshantering.
Jag kan därför varmt rekommendera Igor Ardoris i ämnet stresshantering för ambulanspersonal.
Mina bästa rekommendationer!

Åke Centervärn

Verksamhetschef Ambulanssjukvården Dalarna

Jag vill tacka för en mycket inspirerande föreläsning och dom 12 sjuksköterskorna är fortfarande lyriska över denna dag. Jag bokade din föreläsning utifrån följande argument:

” Hur kan jag som sjuksköterska påverka min arbetsmiljö i positiva anda under mina arbetspass?”
”Hur kan jag bibehålla mitt lugn i en stressad situation? ” 7/11 metod
” Att handleda nya medarbetare som ändå snart slutar…..vi fick redskap att vända på detta synsätt”
” Verktyg till att kommunicera rakt och tydligt”
” Vi arbetar oss från klagomål till önskemål”

Att arbeta på en akutmottagning som befinner sig i en kris som består av många uppsägningar av kollegor är oerhört stressande ur två perspektiv, att få arbeta extrapass för att lösa vakanserna samt att förlora en kollega. Efter Igors föreläsning infann sig en lugn då vi blev påminda om att vi behöver bejaka vår återhämtning för att vi ska kunna ta oss igenom krisen.

Åse Bylinder

Klinisk lärare, Akutmottagningen Lund

Polisiär konflikthantering (Polkon), är polisens utbildningssystem för grund- fort- och vidareutbildning. I systemet ingår bl.a. det taktiska, det kommunikativa och det mentala kunskapsområdet. Polkon är en återkommande utbildning och kompetensutveckling som bland annat ska förbereda poliser på att hantera alltifrån svåra och komplexa situationer till vardagshändelser.

Som ett led i att stärka polisens utbildare i deras kunskap kring ämnet mental träning kopplat mot det mentala kunskapsområdet, har vi bjudit in Igor Ardoris som gäst till kursen NIK Polkon utbildar utbildning i Stockholm. Igor har visat prov på en väldigt hög pedagogisk förmåga i hans sätt att förmedla principerna i den mentala träningen. Den spontana återkopplingen från gruppen var att detta var en av de bästa föreläsningar som de upplevt genom att Igor förmedlat både ny kunskap men även verktyg att ta med sig in i vardagen.

Polisen

En direkt och tydlig form av mental träning, Igor kan relatera och förklara orsaker till känslor på ett rättframt sätt. Med hjälp av liknelser och exempel förstår du varför du känner som du gör.

’Stark på insidan’ är ett träningsprogram som ger positiva effekter i flera sammanhang och lämpar sig väl för personal i Försvarsmakten.
I träning: öka din inlärningsförmåga genom höjt fokus, allt medvetande samlat till en uppgift.
I insats: bli bättre på att hantera svåra situationer genom att behålla ditt fokus och tillgång till ditt intellekt. Använd tekniken för att slappna av och återhämta bättre mellan uppdragen.
Efter insats: för att må bättre och hantera upplevelser som ger upphov till starka känslor

Max Pålsson

Förvaltare, Försvarsmaktens överlevnadskola

Det går fort i luften. Det är enorma mängder information att inhämta och bearbeta. Det egna flygläget, fart och höjd. Sedan medvetenheten av allt som händer i lufthavet runtomkring en. Dels annan trafik, luftrum och hinder, och dels allt det stridsmässiga. Detta under stundtals enorma påfrestningar på kroppen. G-krafterna kräver hårt fysiskt arbete för att behålla blodcirkulationen till hjärnan. Rörelserna i höjdled förändrar lufttrycket högt och lågt. Därtill kommer striden, kampen, att manövrera mot en motståndare. De ständiga rotationerna…

Men det är bara halva historien.

Det mentala är ofta en större utmaning. Att komma in i rätt ”zone” inför varje flygpass, varje dag. Att hålla sig lugn och sansad när det finns som mest att hetsa upp sig kring. Att slappna av i intensiva perioder. Att vara mjuk och följsam när det är ansträngande. Att finna ro i motgångar och misslyckanden. Att lägga tävlingsinstinkt åt sidan och avbryta innan en situation blir för farlig. Att hänge sig utan att vara dumdristig… Dessa mentala delar kräver minst lika mycket omsorg som det fysiska.

Jag tog kontakt med Igor, som sedan hjälpt mig komma igång på riktigt med mental träning. Igor har en djup förståelse för psykets betydelse för prestation och välmående, och besitter verktyg för att träna sina mentala förmågor. Det har hjälpt mig mycket under de senaste månaderna, i synnerhet att finna återhämtning och välmående under högintensiva perioder. Jag är oerhört glad och tacksam för vårt samarbete, och ser framför mig att fortsätta livet ut med den utveckling jag nu påbörjat.

Stridspilotelev