Tre alternativ

Av

zen bild

 

På samma sätt som vi använder oss av en spegel för att kunna se vårt ansikte, kan vi använda oss av vårt fysiska tillstånd för att kunna ”se” vårt psyke. När kroppen beter sig spänt och stressat, är det ett tecken på att psyket är spänt och stressat. När kroppen är slapp och slö är det ett tecken på att psyket är slappt och slött. När kroppen är lugn, avspänd och stabil, betyder det att psyket också är det. Det är svårt att känna sig upprörd och upphetsad med en avspänd, lugn och stabil känsla i kroppen.

Vi har i grund och botten tre alternativ för hur vi kan reagera på smärtsamma eller upprörande känslor och förnimmelser.

  1. Vi kan försöka att kämpa mot dem, eller fly från dem, d.v.s, att på något sätt försöka att undertrycka, förtränga eller förneka dem. Detta leder oftast till att de får ännu mer uppmärksamhet och ännu mer makt över oss. Fysiskt visas denna konfliktattityd genom ökad spänning och stresspådrag i kroppen.
  2. Vi kan vika oss och ge efter för dem. Vi låter känslorna ta över kontrollen över vårt psyke och vår kropp. Vi berövar oss vår fria vilja och gör oss till ett offer för omständigheterna.
  3. Vi kan acceptera dem, d.v.s, observera dem utan att värdera dem och utan att handla. Vi lär oss att bemöta dem utan att ge uttryck för dem. Vi låter känslorna vara som de är och håller vår kropp avspänd och stabil. Vi erkänner dem till fullo, låter dem vara precis som de är, men behåller samtidigt kontrollen över oss själva.

Vi behöver med andra ord inte lära oss att kontrollera vår smärta; vi behöver bara se till att behålla kontrollen över oss själva, så att vår smärta och obehag inte kontrollerar oss.