Äntligen mer än bara tuttar…

Av

Det har gått 4 år sedan SVTs serie ”Klass 9a” visades på TV och samtidigt som serien gjorde mig känd för svenska folket och hjälpte mig enormt marknadsföringsmässigt, gjorde den också så att fokus ”fastnade” på mig istället för på mitt koncept.
Ytlighet har aldrig varit min grej och jag har många gånger känt mig riktigt frustrerad när jag i massor av intervjuer knappt någonsin varit med om att journalisterna var intresserade av mitt arbete eller mitt koncept för mental träning. Jag har många gånger undrat om det är den typen av frustration som tjejer med stora bröst råkar ut för. De kan ha många fina kvaliteter men det är ingen som bryr sig. Det enda folk väljer att uppmärksamma är deras tuttar…
Nå väl, igår har jag i alla fall, helt oväntat blivit intervjuad av en tidning från Södertälje och för första gången någonsin känt mig riktigt nöjd med intervjun. För första gången någonsin har jag upplevt att journalisten har varit uppriktigt intresserad av det arbete jag gör och haft mer fokus på mitt koncept än på mig som person.
Kalla mig gammaldags men det är så jag vill ha det. Allt mitt arbete handlar om kraften och resurser som släpps fria när vi inte låter oss begränsas och hindras av våra egon. Det känns riktigt skönt att det äntligen är de ”rätta grejerna” som hamnar i fokus.
Nedan följer intervjun och faktarutan så som den är mailad till mig av journalisten Elias Zazi:
Att som tonåring hantera sina föräldrar kräver vissa knep. Och tvärtom. På måndag håller mentaltränaren Igor Ardoris en föreläsning på Hörsalen i Nova för dig som är tonårsförälder.
Igor Ardoris är grundare till konceptet Själförsvar som handlar om mental träning. Han arbetar som mentaltränare för några av landets mest framstående idrottare och musiker, men anlitas även flitigt som föreläsare inom praktisk mental träning och kommunikation. På måndag gästar han Hörsalen i Nova på Luna Kulturhus och håller en föreläsning och inspirationskväll för tonårsföräldrar.
–                    Då kommer jag att prata om vikten att lyfta fram det bästa hos sig själv när man vill lyfta fram det bästa hos andra. Ofta gör föräldrar allt utom att själva vara bra förebilder och det ser tonåringarna. De gör vad vi gör och inte vad vi säger. Tonåringar är smarta och de tappar förtroendet när de ser att vi inte gör det vi vill att de ska leva upp till, berättar Igor.
Genom sin medverkan i SVT:s prisbelönta serie klass 9A blev Igor känd för svenska folket. Under sina föreläsningar blandar han fakta med skratt och lättsamhet och han menar att alla kan träna upp sin mentala styrka på samma sätt som man tränar fysiskt.
–          Det gäller att ha regelbundenhet, disciplin och tid. Träningen handlar om att lära känna sina sidor för att kunna hantera exempelvis ilska, rädsla och negativitet. Ingen kan bestämma om mina egna känslor annan än jag själv, säger Igor och fortsätter:
–          Därmed inte sagt att man blir en fullkomlig människa när man kan det här med själförsvar. Ingen är perfekt och ingen är helt genomrutten. Det viktigaste är att vara medveten om sina sidor och inte låta de styra en. Jag själv har lärt känna mina sidor bättre. Nu kämpar jag mest mot de krav jag ställer på mig själv.
Igor pratar om att han vill lära folk att förlora när andra vill lära ut hur man blir världsbäst.
–          I dag börjar det vända och många har tröttnat på mirakelmetoderna. Nu kommer många till mig efter att ha provat på att bli världsbäst. Visserligen låter det jag har att erbjuda inte särskilt spännande, men jag har jobbat med det här i fem år och har sett att det funkar. Jag har ingen fjärrkontroll som förändrar människor. Den röda tråden i mina föreläsningar är att man måste ändra sig själv och inte andra, säger Igor.
Men om man inte ser misstaget man alltid gör så fortsätter man att upprepa det så länge man inte känner igen det. Igor medger att det inte är så lätt att ordna.
–                    Man faller alltid offer för samma grej. Det ska man ändra på, säger Igor och avslutar:
–                    Vi lär oss att man inte ska ha fördomar, ingen rädsla, ilska… Då förnekar man och gömmer sina brister. Hellre ska man lära sig att leva med dem, ta ansvar för dem.
                      5 punkter för att ”Lyfta fram det bästa”
  • Ungdomarna har en tendens att leva upp till våra förväntningar oavsett om de är höga eller låga. Deras förväntningar på sig själva baseras på våra förväntningar på dem.
  • Beröm deras goda handlingar, istället för att berömma dem som personer. På det sättet minskar deras självupptagenhet och med detta, mycket av deras rädsla.
  •  Undvik att kritisera när du känner dig arg, frustrerad eller besviken. Ta ansvar för dina egna känslor innan du kräver att de tar ansvar för sina.
  •   Vid behov att sätta gränser kan du agera energiskt och bestämt, men undvik skadligt emotionellt utspel.
  • Sträva efter att öka deras förståelse av kopplingen mellan deras handlingar och konsekvenser. Försök inte att förändra deras personlighet.