En Kalldusch

Av

cold shower

 

Prova gärna följande experiment:

Nästa gång du ska duscha börja med en minut med enbart kallt vatten och var väldigt uppmärksam på dina fysiska och mentala reaktioner. Fortsätt med detta varje dag under en veckas tid.

Med störst sannolikhet kommer både kroppen och psyket vilja dra sig undan den obehagliga upplevelsen. Förmodligen kommer detta börja inträffa redan när du funderar på att gå in i duschen och risken är stor att du skjuter på det hela eller hittar en bortförklaring till varför det hela är löjligt, farligt, dumt eller onödigt.

Om du vågar dig på att genomföra övningen kommer du troligen kunna lägga märke till att din fysiska spänningsnivå har ökat markant, att du håller andan eller andas väldigt hastigt och att du har svårt att tänka klart och sansat under tiden som du duschar.

Till vardags har vi massor med åsikter om saker och ting. Vi luftar dessa åsikter till höger och vänster, reagerar på andras åsikter, irriterar oss på dem eller gör oss lustiga över dem. Men lägg märke till hur liten roll allt detta spelar när vi står, spänner oss och håller andan i den kalla duschen. Du kan lägga märke till hur lite nytta vi har av våra åsikter så fort det blir lite jobbigt.

Också, hur lite roll det spelar hur mycket kunskaper jag har om det ena eller andra ämnet, vilken politisk parti jag säger mig tillhöra eller inte tillhöra och vilken religion jag säger mig tro på eller inte tro på. Det enda som spelar roll i en svår situation är vilken grad av självkontroll som jag har tillgång till. Kan jag fortsätta andas med lugna och jämna andetag? Kan jag slappna av i kroppen trots den påtagliga känslan av obehag? Kan jag uppfatta min situation lugnt och objektivt utan att jaga upp mig eller börja tycka synd om mig själv?

Utan dessa färdigheter är vi enbart apor med åsikter. Vi är slavar under våra instinkter och kan inte bidra med något gott till varken oss själva eller vår omgivning.

När det kommer till kritan och när det verkligen räknas, spelar våra åsikter ingen roll. Det enda som räknas är styrkan i vår karaktär och graden av vår självkontroll.

Smart – självkontroll = Feg

Beslutsam – självkontroll = Hänsynslös