Lektion för regniga dagar

Av

Rainy day

 

”Om en man överraskas av en plötslig regnskur kan han försöka att hålla sig torr genom att springa för att komma undan eller genom att gömma sig under hustak som ligger på vägen. Men oavsett vad han gör, kommer han ändå att bli blöt. Om han istället ställer in sig på att bli blöt, kommer han inte bli det minsta ledsen eller arg när detta inträffar. Denna inställning gör nytta i alla livssituationer.”  – Jocho Jamamoto; ur ”Hagakure”

Många som genom åren har sökt samarbete med mig har gjort så i en förhoppning att de kommer lära sig att bli av med sina rädslor, sin oro och sina negativa tankar. Problemet med detta önskemål är att det inte är möjligt att uppfylla. Som tur är, är det inte nödvändigt heller.

På samma sätt som en fisk simmar och lever i vatten, simmar vi människor i våra tankar. Våra sinnen tänker och det är det de ska göra. Det är deras ”grej”.

Det ända sättet att ”bli av” med sina negativa tankar och känslor är att inse att vi inte kan bli av med dem, slappna av och låta de vara. De låter oss vara i fred när vi låter de vara som de är.

Problemet är inte att vi har jobbiga tankar och känslor, utan att vi dömer och värderar dem som dåliga. ”Om jag har massa negativa tankar och känslor måste de bort. Jag måste göra mig av med dem. Mitt sinne måste vara fritt från sådana tankar. Det är inte OK att ha dessa. Jag är inte OK när jag har dessa!”

Snacka om att döma ut och trycka ner sig själv.

Mitt jobb är inte att försöka ta bort mina klienters livserfarenheter utan att ge dem support och verktyg så att de inte låter sig styras av dessa.

Vissa människor lär sig promenera i regnet.

Andra blir bara blöta.