Yoda och Kraften

Av

Yoda
I förra blogginlägget har jag skrivit om det lösningsfokuserade förhållningssättet och fördelar med att medvetet omvandla problem till mål.

I sin bok ”Integrerad Mental Träning”, beskriver Dr. Lars-Eric Uneståhl en anekdot där Curre Lindström, inför ett VM i ishockey hade med sig en bild som föreställde en målvakt i ett ishockeymål. Han frågade spelarna i Tre Kronor: ”vad ser ni på bilden”? De flesta spelarna försökte omedelbart gissa vem målvakten var. Deras uppmärksamhet fixerades vid målvakten.

Det fans också några få spelare som tittade bortom målvakten och fokuserade på målet istället. I det ”gänget” fanns några av Sveriges bästa målgörare.

Vårt psyke (och vår kropp i förlängning) styrs av det som vi för tillfället uppfattar som mest konkret. Ordet problem lär betyda ”hinder som skymmer utsikten” och när vi ser framåt i tiden har vi lättare att fångas av problemen än av möjligheterna.
Därför är det mycket viktigt att våra positiva målbilder görs så konkreta och tydliga som möjligt.

I en av de första ”Star Wars” episoderna får Luke Skywalker sin undervisning och träning av självaste Master Yoda. Han frågar Yoda vid ett tillfälle om Kraftens mörka sida är starkare än den ljusa.

”Nej, det är den inte”, svarade master Yoda, ”men den är mera förförisk”.